Αστήρ Ζώης
Αστήρ Ζώης
Αναζήτηση
Filters
Close

Καθαρισμός και αποθήκευση επαγγελματικών μαχαιροπήρουνων

Οι  κανόνες υγιεινής, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο κύρος ενός επαγγελματικού χώρου.  Μιλώντας για υγιεινή δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στο χώρο αλλά και στα επιμέρους υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτόν. Στη προκειμένη περίπτωση, θα εστιάσουμε στη σωστή συντήρηση των μαχαιροπήρουνων. Με τη σωστή συντήρηση τους, επιτυγχάνεις  τη διατήρηση του κύρους του επαγγελματικούς σου χώρου και ταυτόχρονα, προσδίδεις μακρύτερο χρόνο ζωής στα αντικείμενα αυτά.

Παρακάτω σου έχουμε συγκεντρώσει κάποια βήματα συντήρησης, σύμφωνα με τις εγκυρότερες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές που αν τα ακολουθήσεις, μπορείς να προλαάβεις τα πιο συνηθισμένα λάθη που παρατηρούνται ώστε να διατηρούμε σε άριστη κατάσταση τα μαχαιροπίρουνα μας:

  • Έλεγχος-βελτίωση ποιότητας νερού
  • Πρόπλυση
  • Πλύσιμο
  • Στέγνωμα
  • Γυάλισμα
  • Αποθήκευση 

Ας δούμε τώρα, τι εννοούμε με το κάθε ένα απ’ αυτά. 

Έλεγχος-βελτίωση ποιότητας νερού:

Πρόκειται για το σημαντικότερο στάδιο για την σωστή συντήρηση των μαχαιροπήρουνων. Η βελτίωση του νερού με ειδικές συσκευές όπως αποσκληρυντές, αντίστροφη όσμωση και άλλα είναι απαραίτητη σε περιοχές με σκληρό ή ακατάλληλο νερό για την αποφυγή φθορών των σκευών καθώς και των συσκευών της κουζίνας (αντιστάσεις κλπ). 

Πρόπλυση:

 Το συγκεκριμένο μέρος, είναι σημαντικό να εκτελείται αμέσως μετά την χρήση των μαχαιροπήρουνων, τοποθετώντας τα ξεχωριστά κατά προτίμηση το κάθε είδος, σε λεκάνη με νερό και ειδικό καθαριστικό. Όλα τα υλικά πρέπει να ξεπλένονται με ειδική βούρτσα πριν τοποθετηθούν στην παραπάνω λεκάνη,  δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή, σε εκείνα που έχουν στερεοποιημένα κατάλοιπα τροφών.

Προσοχή: Η πρόπλυση δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά μία λογική χρονική διάρκεια και επιπλέον, το ειδικό καθαριστικό πρέπει να ξεπλένεται πριν το τελικό πλύσιμο. 

Πλύσιμο:

Χωρίζουμε τα μαχαιροπίρουνα ανά είδος και τα τοποθετούμε στα ειδικά ανεξάρτητα καλαθάκια των μπασκετών του πλυντηρίου πιάτων σε όρθια θέση. Ξεχωρίζοντας τα υλικά, αποφεύγονται οι εκδορές, η εναπόθεσης αλάτων και το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης το οποίο παρατηρείται όταν πλένουμε μαζί διαφορετικά είδη μετάλλων. Επίσης όλα τα μαχαίρια τοποθετούνται με την λάμα προς τα πάνω.

Η προτεινόμενη θερμοκρασία λειτουργίας πλυντηρίου πιάτων είναι 60- 70 οC . Απαραίτητη κρίνεται η χρήση ειδικού αποσκληρυντικού, γυαλιστικού και υγρού απορρυπαντικού, τα οποία επιλέγονται με βάση την ποιότητα του νερού της κάθε περιοχής.

Επίσης, είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών αποσκληρυντικών και απορρυπαντικών σε περιοχές με ακατάλληλο ή «σκληρό» νερό.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω οδηγίες ισχύουν τόσο για πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων όσο και για πλύσιμο στο χέρι.  Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η χρήση σκληρού σύρματος πλυσίματος.

Στέγνωμα:

Είναι ένα  πολύ σημαντικό στάδιο που πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το πλύσιμο και ιδιαίτερα για όλα τα μαχαίρια. Όταν δεν γίνεται αυτόματα από το πλυντήριο πιάτων-σκευών συνιστάται η χρήση κάποιου μαλακού και απορροφητικού πανιού για το στέγνωμα κάθε κομματιού ξεχωριστά.

Ειδικά στεγνωτικά μηχανήματα μπορούν να αντικαταστήσουν το χειροποίητο στέγνωμα, στην περίπτωση αυτή, δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά τα μηχανήματα, προκαλούν εκδορές στην επιφάνεια των μαχαιροπίρουνων, λόγω της μεταξύ τους κρούσης.

Γυάλισμα:

Το γυάλισμα είναι απαραίτητο τόσο για τα ανοξείδωτα όσο και για τα επάργυρα μαχαιροπίρουνα. Η διαδικασία γυαλίσματος μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

  • Γυαλιστική αλοιφή ή σπρέι:

Προτείνεται η χρήση τους, σε συνδυασμό με μαλακό πανί μόνο στα σημεία που παρουσιάζουν κηλίδες κλπ.

  • Με ειδικό μπάνιο:

Λειτουργεί με εμβάπτιση των μαχαιροπίρουνων. Απαγορεύεται να εμβαπτίζονται τα μαχαίρια στα παραπάνω μπάνια καθόσον είναι πολύ πιθανόν να σκουριάσουν αν υπερβούμε τον μέγιστο χρόνο παραμονής.

  • Με ειδικό γυαλιστικό μηχάνημα το οποίο περιέχει μεταλλικά σφαιρίδια:

Η παραπάνω συσκευή επιτυγχάνει τον ιδανικό τρόπο γυαλίσματος. Συνίσταται η χρήση αυτής της συσκευής να μην ξεπερνά τις 1-2 φορές το μήνα για 3-5 λεπτά, ανάλογα με την κατάσταση των μαχαιροπήρουνων.

Σε αυτό το σημείο, να διευκρινίσουμε ότι τα περισσότερα στεγνωτικά μηχανήματα δεν μπορούν να επιτύχουν γυάλισμα υπολειμμάτων αλάτων, τροφών και άλλα δεδομένου ότι δεν αποτελούν γυαλιστικά παρά μόνο στεγνωτικά. 

Αποθήκευση:

Τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρους χωρίς υψηλή υγρασία, οι οποίοι θερμαίνονται και αερίζονται ικανοποιητικά.

Τα επάργυρα μαχαιροπίρουνα χρειάζονται επιπλέον φροντίδα στην αποθήκευση τους. Εκτός  των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με λάστιχα ή άλλες μεταλλικές επιφάνειες (χωρίς επαργύρωση) διότι αυτά τους προκαλούν οξείδωση. Σε περίπτωση μακροχρόνιας αποθήκευσης συνίσταται η τοποθέτηση τους σε ειδικά πλαστικά σακουλάκια. 

Είδη Ανοξείδωτου Χάλυβα

  • 13/0 ή 18/0: Περιέχει 13% ή 18% χρώμιο (0% νικέλιο).

Προσφέρεται για κατασκευή μαχαιριών μονοκόμματων και φθηνής ποιότητας κουταλιών-πιρουνιών. Είναι μαγνητικός.

  • 18/8 ή 18/10: Περιέχει 18% χρώμιο και επιπλέον 8% ή 10% νικέλιο.

Προσφέρεται για κατασκευή κουταλιών-πιρουνιών υψηλής ποιότητας και είναι ιδανικός για σκληρή χρήση. Είναι αντιμαγνητικός.

Διευκρινίζεται ότι είναι ανορθόδοξη η κατασκευή μονοκόμματων μαχαιριών από αυτό το είδος χάλυβα (καθόσον αυτός δεν σκληραίνεται) γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση τους, ιδιαίτερα σε αντίξοες συνθήκες (ακατάλληλο νερό, χρήση ακατάλληλων χημικών κλπ). 


Συνηθέστερα προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης τους

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τα 3 συνηθέστερα προβλήματα με κάθε πιθανή αιτία τους και τη αντίστοιχη λύση. 

Πρόβλημα 1)Επιφανειακές κηλίδες Οξείδωσης (μετά την χρήση) στα ανοξείδωτα μαχ/να (ιδίως στα μαχαίρια)         

Πιθανή Αιτία: Ακατάλληλο (σκληρό) νερό

Λύση: Χρήση ανάλογου αποσκληρυντικού και απορρυπαντικού ή αποσκλήρυνση του νερού.             

Πιθανή Αιτία: Διαβρωτικά κατάλοιπα τροφίμων παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα     

Λύση: Σωστή και άμεση διαδικασία πρόπλυσης.             

Πιθανή Αιτία: Χρήση διαβρωτικών ή ακατάλληλων χημικών ή καθαριστικών (χλωρίνη, ξύδι αδιάλυτο κλπ)

Λύση: Πλήρης αποφυγή χρήσης τους 

 

Πρόβλημα 2)Επιφανειακές κηλίδες οξείδωσης στα επάργυρα μαχαιροπήρουνα           

Πιθανή Αιτία: Τοποθέτηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επαφή με ανοξείδωτα μαχαιροπήρουνα          

Λύση: Χρήση ειδικού γυαλιστικού

Πιθανή Αιτία: Τα μαχαιροπήρουνα να παραμένουν υγρά μετά το πλύσιμο  

Λύση: Άμεσο στέγνωμα μετά το πλύσιμο            

Πιθανή Αιτία: Χρήση ακατάλληλων καθαριστικών, γυαλιστικών κλπ   

ΛύσηΧρήση ειδικού γυαλιστικού

 

Πρόβλημα 3)Αποκόλληση στρώματος αργύρου (επαργύρωσης) από επάργυρα μαχαιροπίρουνα          

Πιθανή Αιτία: Συχνή χρήση ειδικού τύπου μπάνιων, ακατάλληλων καθαριστικών – χημικών κλπ         

Λύση: Χρήση ειδικού γυαλιστικού-στιλβωτικού μηχανήματος με σφαιρίδια ή κατάλληλων γυαλιστικών

 

Στο κατάστημα μας θα βρείτε ότι χρειάζεσται για τις παραπάνω ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα:

Για Πλυντήρια Επαγγελματικά Ποτηριών, Πιατών & Σκευών κάντε κλικ εδώ.

Για Μηχανές Στεγνώματος - Γυαλίσματος Μαχαιροπήρουνων, κάντε κλικ εδώ.

Για Ερμάρια Ανοξείδωτα για Αποθήκευση, κάντε κλικ εδώ.

Αφήστε το σχόλιό σας